Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Koronavirus urychlil optimalizaci spojů v kraji

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Cestující v krajské dopravě by měli od 30. srpna počítat se změnami. Na základě sledování vytížení jednotlivých spojů se změní jízdní řády tak, aby jednotlivé spoje na sebe lépe navazovaly.

Přibydou i nová přímá spojení a spoje, které cestující dlouhodobě požadují, méně využívané linky budou sloučeny nebo zrušeny...


Málo využívané spoje budou zrušeny (8. dubna 2019, František Živnůstka)

"Změny připravujeme tak, aby veřejná autobusová doprava byla efektivní, rychlejší a jednodušší. Soustřeďujeme se na optimalizaci jízdních řádů, aby autobusy jezdily tam, kam lidé potřebují a v čase, kdy potřebují. Aby spoje na sebe navazovaly, ideálně aby byly propojeny s železniční dopravou. Vše za přijatelné peníze," uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Dodal, že kraj vyhodnotil frekvence jednotlivých spojů a to, jak jsou autobusy naplněné. "Po zvážení všech pro a proti sloučíme nebo zrušíme duplicitní a nejméně využívané spoje. Zároveň však vzniknou některé nové, které si cestující vyžádali. A posílíme ty, které jezdí přeplněné a lidé je potřebují, aby se včas dostali do práce, do školy nebo k lékaři," doplnil Unucka.

Nutnost optimalizovat veřejnou autobusovou dopravu v kraji urychlila také pandemie koronvaviru. Kraj je nucen snížit náklady na její provoz. Od března došlo k navýšení kompenzací dopravcům, současně s tím se radikálně snížil počet přepravovaných cestujících. "Odhadujeme, že v souvislosti s pandemií se příjmy krajského rozpočtu jen v autobusové dopravě propadnou o zhruba 200 milionů korun, dalších 50 milionů je výpadek v železniční dopravě. Takovýto propad tržeb není krajský rozpočet schopen ustát," vysvětlil Unucka, s tím, že změny jsou projednány se starosty a primátory všech dotčených obcí.


Jízdní řády se změní napříč krajem (26. července 2019, František Živnůstka)

Dodal, že klíčové je, aby se cestující v autobusech cítili bezpečně. Kraj má plán, jak cestujícím vrátit důvěru v cestování veřejnou hromadnou dopravou. Cílem je naprostá minimalizace hotovostních plateb a interakce řidiče a cestujícího. "Na konci letošního roku budou všechny autobusy umožňovat platit jízdné kromě ODISky i bankovní kartou. Stejně tak budou odbavovací systémy schopny přečíst QR kód jízdenky, kterou si cestující zakoupí v mobilní aplikaci. Ve spolupráci s obcemi chceme seniorům umožnit vyřídit si ODISku na obecních úřadech, aby ji mohl mít opravdu každý," doplnil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

"Společnosti Koordinátor ODISbude dělat maximum pro to, aby byla co nejvíce eliminována eventuální negativa, která by mohla s sebou přinéstoptimalizační opatření v autobusové dopravě. Zároveň pracujeme na rozšiřování všech forem bezkontaktní úhrady jízdného. Všeobecně jde o snahu minimalizovat platby v hotovosti u řidičů, průvodčích, popřípadě u prodejních okének, a naopak posílit platby přes elektronická média a e-shop," doplnil jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal.

Čtěte také...
- Změny na linkách KODIS od 30. srpna 2020 (vydáno v srpnu 2020)
  (zdroj: www.kodis.cz)


Nové jízdní řády jsou na webu Koordinátora ODIS (26. července 2019, František Živnůstka)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!