Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

DP opravuje trať u Náměstí Svatopluka Čecha

OSTRAVA - Rekonstrukce tramvajové tratě a zastávek Náměstí Svatopluka Čecha, která začala počátkem května, se blíží do finále. Úkolem prací je především snížení hlučnosti a vibrací a prodloužení životnosti.

Kvůli výluce se musely změnit trasy některých tramvajových, trolejbusových i autobusových linek, které tak jezdí odklonem...


Pohled do Nádražní ulice v polovině prací (22. května 2020, Filip Vlček)

Modernizace zastávek Náměstí Svatopluka Čecha je financována z dotací Evropské unie a je součástí rozsáhlejšího projektu modernizací tramvajových tratí na území města Ostravy, jako například trati na ulici Výškovické, Hlučínské, Opavské a dalších, které mají být realizovány do roku 2022. Při modernizaci trati bude použita zcela nová technologie s prvky snižujícími hlučnost a vibrace, která současně zajišťuje její delší životnost.

Letošní modernizace zastávek Náměstí Svatopluka Čecha byla zahájena 4. května 2020, plánované dokončení stavby je stanoveno na 30. června s tím, že linky městské dopravy se na své trasy vrátí o dva týdny dříve. "Stavební práce budou spojeny s omezením MHD i individuální automobilové dopravy," podotkla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková.


Tramvajová linka číslo 2 na Sadu Boženy Němcové (4. května 2020, Filip Vlček)

Stavba je rozdělena do dvou etap, kdy do 25. května probíhala rekonstrukce tramvajové tratě a nástupišť zastávky Náměstí Svatopluka Čecha. Druhá etapa spočívá v dokončení povrchů vozovek a chodníků. Až do ukončení denního provozu musí cestující počítat se změnami tras tramvajových a trolejbusových linek, zastávka Náměstí Svatopluka Čecha zůstala zcela bez obsluhy.

Tramvajové linky jezdí na Hlučínskou

Tramvajové linky číslo 1 a 2 jsou ve směru z centra odkloněny a ze zastávky Muglinovská pokračují přes Sad Boženy Němcové na obratiště Hlučínská. Spoje rozvětvené tramvajové linky číslo 8 původně jezdící k Hlavnímu nádraží jsou zkráceny a ze zastávky Důl Jindřich pokračují pouze do zastávky Plynárny, kam jsou zkráceny také noční spoje tramvajových linek. Kromě těchto linek pak platí výlukové jízdní řády také na linkách číslo 7, 14 a 17.


Smyčka Hlučínská výrazně ožila (22. května 2020, Filip Vlček)

Změn se dočkaly také trolejbusové a autobusové linky. Trolejbusy číslo 101, 102, 106, 108 a noční linky 111 a 112 jsou mezi hlavním nádražím a Sadem Boženy Němcové vedeny odklonem mimo zastávku Náměstí Svatopluka Čecha. Navíc ve směru od hlavního nádraží jsou odkloněny přes zastávku Muglinovská, kde je zajištěn lepší přestup na tramvajové linky. Zatímco linky jedoucí k Nové radnici se na svojí trasu napojují o Vozovny trolejbusů, linka číslo 108 jede zpět na Sad Boženy Němcové. Na uvedené linky je navíc nasazována náhradní autobusová doprava nebo parciální trolejbusy.

Změněny jsou také autobusové linky

S nepatrnou změnou musí ale počítat také cestující v autobusových linkách přijíždějících od Hlučína, respektive z Přívozu. Na linkách končících na zastávce Křižíkova je dočasně zřízena zastávka Vozovna trolejbusů v úrovni supermarketu Penny. Naopak linky číslo 49 a 54 trvale končící v zastávce Sad Boženy Němcové jsou odkloněny a ukončeny v zastávce Muglinovská. I v tomto případě je důvodem opatření zlepšení přestupních vazeb. 


Parciální trolejbus na objízdné trase (22. května 2020, Filip Vlček)

Náhradní autobusová doprava ve vyloučeném úseku v denním provozu není zavedena, zajišťují ji odkloněné trolejbusové linky číslo 101, 102, 106 a 108. V nočním provozu je ale v úseku Důl Jindřich - Plynárny - Muglinovská - Hlavní nádraží a zpět zavedena náhradní autobusová doprava, která vzájemně navazuje v zastávce Důl Jindřich na přijíždějící, respektive odjíždějící noční spoje tramvajových linek.

Po dokončení rekonstrukce můžete očekávat nejen zvýšení kvality a komfortu cestování MHD, ale také zklidnění individuální dopravy a snížení negativních vlivů z provozu tramvají na ulici Nádražní, což pozitivně ovlivní také kvalitu životních podmínek v této lokalitě. "Omlouváme se za komplikace způsobené stavebními pracemi a děkujeme za toleranci k činnosti stavby," poděkovala závěrem tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková. 


Odkloněná trolejbusová linka u Muglinovské (22. května 2020, Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!