Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Letos mají v Ostravě skončit papírové jízdenky

OSTRAVA - Půl roku zbývá do ukončení prodeje papírových jízdenek na městskou dopravu v Ostravě. Dopravní podnik s papírovými lístky končí, protože jejich výroba je neekonomická, cestující navíc za jízdné platí většinou už bezkontaktně.

Papírové jízdenky měly ty kreditové nahradit už v září. Protože ale informační kampaň rozjede až na podzim, termín se asi posune...


Jízdenkové automaty na papírové jízdenky letos skončí (1. června 2019, Filip Vlček).

O úplném zrušení papírových jízdenek a jejich náhradou kreditovými jízdenkami Dopravní podnik Ostrava poprvé informoval začátkem roku. Počet elektronických plateb na přelomu prosince a ledna letošního roku překročil počet prodaných krátkodobých papírových jízdenek. Jen v prosinci si cestující v síti ostravského dopravního podniku pípli kartou téměř 471 tisíc krát a zakoupili si jízdenky v celkové hodnotě za více než 8,1 milionu korun.

V současné době podle tiskové mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková stále probíhají výběrová řízení. "Jízdenkové automaty budou ve velké míře nahrazeny automaty na kreditní jízdenky," uvedla Rycková. Ta již dříve uvedla, že papírovou jízdenku vystřídá takzvaná kreditní jízdenka, která bude k dostání již od září v automatech na všech hlavních zastávkách. Tento termín se ovšem asi jako reálný již nyní nezdá. "Informační kampaň připravujeme předběžně na podzim letošního roku," potvrdila Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí ostravského dopravního podniku.


Papírové jízdenky nahradí takzvané kreditové jízdenky (1. června 2019, Filip Vlček).

Informační portál Vlčoun.cz na svém webu v lednu zveřejnil hlasování. Ankety se zúčastnilo 109 hlasujících, ze kterých 66 procent s rušením papírových jízdenek zásadně nesouhlasí. Naopak téměř 24 procent čtenářů s přechodem na kreditovou jízdenku souhlasí. Přes pět procent dotázaných začne jezdit na černo, zbývajícím čtenářům je zrušení papírových jízdenek v Ostravě jedno. V negativním duchu se vyjádřil Martin Kramer. "Neumím si představit, jak parta mužů a žen v důchodovém věku pojede do Ostravy na výlet a bude koukat, jak vlastně mají zaplatit jízdenku v MHD," řekl.

Hlavním důvodem zrušení papírových jízdenek je především ekonomický přínos. Tisk, prodej a údržba celého systému papírových jízdenek vyjde na 20 milionů, náklady na kreditní jízdenky vyjdou na čtvrtinu. "Celková úspora dopravního podniku bude 15 milionů korun ročně, což je například více než jeden nový elektrobus," vyčíslil již v lednu úspory generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. Možnost zaplatit hotovostí úplně ale nezmizí. 

Čtěte také...
- Ostrava připravuje zrušení papírových jízdenek (vydáno 27. ledna 2019).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Cestující za jízdné stále více platí bezkontaktně (1. června 2019, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!