Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Část spojů na mapě není vidět, jezdí ale včas

OPAVA - Informační portál Vlčoun.cz na základě četných podnětů získaných přímo od cestujících na zastávkách i od čtenářů provedl v pátek 28. června vlastní monitoring a kontrolu spojů autobusového dopravce ČSAD Vsetín v Opavě.

/REPORTÁŽ/ Zatímco včasnost spojů byla na relativně velmi dobré úrovni, část vozidel stále na mapě online polohy vozidel chybí...


Závěr ranní špičky u opavského východního nádraží (28. června 2019, Filip Vlček).

Je přesně 7.00 hodin. Stojíme u opavského východního nádraží, držíme v ruce desky s výčtem odjíždějících i příjíždějících spojů a začínáme monitorovat dopravní situaci v tomto dopravním uzlu. Soustředíme se přitom pouze na autobusy dopravce ČSAD Vsetín, kde podle četných podnětů čtenářů i cestujících má docházet ke zpoždění a výpadkům spojů. Část autobusů údajně není zobrazena na mapě online polohy spojů, a proto je tady podezření, že spoje ani nejedou. Informační portál Vlčoun.cz se proto rozhodl přesvědčit na vlastní kůži o tom, zda je to fakt či další z řady mýtů.

Vlastní monitoring: Opava od 7.00 do 8.00 hodin

Redaktoři si vybrali záměrně období vrcholící páteční ranní přepravní špičky od 7.00 do 8.00 hodin, kdy se zároveň pomalu rozbíhají práce na silnicích. I studentů je v tento den více, protože 28. června byl poslední školní den. Od východního nádraží mělo ve sledovaném časovém období odjet celkem 12 spojů do různých koutů Opavska, naopak celkem 42 spojů mělo přijet. Stejný počet by měl být viditelný na mapě online polohy spojů. 


Během špičky jezdily spoje načas nebo s malým zpožděním (28. června 2019, Filip Vlček).

Z dvanácti odjíždějících spojů odjely všechny, a všechny kromě jednoho odjely bez zpoždění. Pouze spoj linky číslo 270 mířící do Ostravy odjížděl z Opavy o 4 minuty později, protože se zpožděním už přijel z Ostravy. Ze 42 přijíždějících spojů také přijely všechny. Budeme-li považovat za včasný příjezd spoje, které přijely do 4 minut zpožděné, tak takových spojů přijelo celkem 34, zbývající spoje přijely se zpožděním od čtyř do osmi minut. Pokud uvedené údaje zprůměrujeme, tak 91% odjíždějících spojů odjelo bez zpoždění a 76% spojů bez zpoždění také přijelo.

Z průběhu průzkumu je patrné, že zatímco první přijíždějící spoje přijížděly do Opavy bez zpoždění, koncem sledovaného období zpoždění přesahovalo pět minut,v jednom případě dosáhlo dokonce osmi minut. Je ale nutné přihlédnout k rozsáhlým stavebním činnostem na silnicích v okolí Opavy, které se právě po 7.00 hodině rozbíhají. V pátek 28. června se podle dopravního zpravodajství pracovalo mezi Opavou a Brankou u Opavy, v Jaktaři a ve Vávrovicích. Všechny prováděné práce negativně ovlivňují veškerou dopravu, a tedy i tu autobusovou.

Stáhněte si...
- Kompletní údaje z monitoringu spojů ČSAD Vsetín si stáhněte zde.
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Autobus odstavený před výstupní zastávkou u nádraží (28. června 2019, Filip Vlček).

Poněkud méně uspokojivé jsou ale výsledky ohledně zobrazení autobusů na mapě online polohy spojů, i když to v kontrastu s tím, že spoje jsou skutečně odjeté, není tolik důležité. Z 12 odjíždějících spojů byly pouze 4 v režimu online a byly zobrazeny na mapě, zbylých osm spojů na mapě nebylo vůbec zobrazeno. Z celkového počtu 42 přijíždějících spojů pak na mapě online polohy spojů bylo dohledatelných jen 18, zbývajících 24 spojů na mapě chybělo. Z procentuálního vyjádření tak bylo na mapě online polohy spojů zobrazeno pouze 40,7% spojů.

ČSAD Vsetín stále řeší problémy s odbavovákem

ČSAD Vsetín již dříve uvedlo, že se již od prvních dnů potýká se softwarovou chybou odbavovacího zařízení, které dodala společnosti Mikroelektronika. "Stále tuto technologickou komplikaci řešíme. Mikroelektronika prakticky každý den přichází s nějakým novým opravným balíkem. Podle ředitele provozu Jana Širce byla situace dnes ráno o poznání lepší," informoval v pondělí dopoledne tiskový mluvčí ČSAD Vsetín Miroslav Slaný. Ten upřesnil, že problém je přímo v odbavovacích strojcích, kdy během směny vypadne přenos dat. 


Absence točny nutí řidiče postávat před zastávkami (28. června 2019, Filip Vlček).

Tvrzení ČSAD Vsetín o problémech s odbavovacím zařízením opakovaně zpochybňují někteří čtenáři Informačního portálu Vlčoun.cz. "Po komunikaci s Mikroelektronikou mi bylo sděleno, že nikdo ze Vsetína je nekontaktoval," napsal jeden ze čtenářů. Informační portál Vlčoun.cz proto oslovil přímo společnost Mikroelektronika. Ta na dotaz Informačního portálu Vlčoun.cz určité komplikace přiznala, podrobnosti ale nechtěla uvést. Za připomenutí stojí, že s problémy se při instalaci odbavovacího zařízení od stejné firmy potýkal i původní dopravce TQM, v současné době je řeší také dopravci z holdingu 3CSAD. "Na odbavovacím zařízení řešíme potíže technického rázu, kvůli kterým nejsou některé naše spoje vidět na mapě online polohy spojů," potvrdil mluvčí skupiny 3CSAD Michal Birkáš.

Problém souvisí také se sílou signálu operátora

Miroslav Slaný potvrdil, že dopravce vypravuje všechny spoje. "I když se konkrétní vůz neobjeví na mapě polohy spojů, je dohledatelné a prokazatelné, že spoj skutečně byl vypraven," podotkl mluvčí. Dodal, že to lze ověřit například z dalších zdrojů, jako například tachograf, tržba na jízdném a další. "Zobrazení autobusu na mapě je technická a softwarová záležitost, která souvisí také se sílou signálu operátora," uzavřel Slaný. Fakt, že byly provedeny všechny spoje, si ověřil i Informační portál Vlčoun.cz. Od východního nádraží mělo odjet nebo k němu přijet dohromady 54 spojů, které také skutečně odjely nebo přijely.


Město soustavně řeší, kde vybudovat pro ČSAD Vsetín točnu (28. června 2019, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!