Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Moravskoslezský kraj rozjel revoluci v dopravě

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Od uplynulé neděle došlo v částech Moravskoslezského kraje ke změnám v organizaci autobusové dopravy. Vyjeli zbrusu noví dopravci, nově se změnily i trasy a čísla linek.

Stejně, jako každé změny, si i změny v dopravě musí sednout. Zatím to totiž vypadá, že změny do dopravy vnesly spíše chaos...


Novojičínsko ovládl Transdev a ČSAD Vsetín (10. prosince 2018, Filip Vlček).

"Změny připravujeme tak, aby veřejná autobusová doprava byla efektivní, rychlejší a jednodušší, zvýšila se kvalita a komfort dopravního spojení mezi jednotlivými městy a obcemi a dopravovali jsme se ekologičtěji," uvedl ještě před změnami náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Upřesnil, že autobusovou dopravu na Rýmařovsku, Bruntálsku, Krnovsku a v západní části Novojičínska nově zajišťuje společnost Transdev Morava. V oblasti Novojičínsko východ je novým dopravcem ČSAD Vsetín, o dopravní obslužnost Frýdlantska se pak stará nově ČSAD Frýdek-Místek.

Dopravce se podle svých slov soustředí na zjednodušení a zrychlení. Aby autobusy jezdily tam, kam lidé potřebují a v čase, kdy potřebují, došlo k výrazné optimalizaci jízdních řádů. Kraj také řešil, aby spoje na sebe navazovaly a ideálně aby byly propojeny s železniční dopravou. Na mnoha místech došlo také ke změně číslování linek. 


Změny tras zmátly v prvních dnech cestující (10. prosince 2018, Filip Vlček).

"Všechny změny jsme v předstihu projednali s vedením obcí a měst, kterých se to týká, a požádali jsme je, aby nové jízdní řády zveřejnili. Podrobné informace o změnách lidem poskytnou zaměstnanci společnosti Koordinátor ODIS, která je klíčovým aktérem v integrované veřejné dopravě," doplnil Unucka. Doporučil cestujícím, aby se se změnami v autobusové dopravě seznámili, mnohdy šlo o pěti až desetiminutové posuny spojů. 

Jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal dodal, že nově je možné na některých linkách objednat si autobus telefonem. "Systémovou novinkou v rámci ODIS bude provoz vybraných spojů linek 348 a 349 v úseku Bílá - Bumbálka a Bílá - Konečná na telefonické zavolání," potvrdil Aleš Stejskal. Žádnou novinku ale nechystá Tarif ODIS. "Postupně budou moci cestující hradit jízdné v autobusech platební bankovní kartou. Pro nákup dlouhodobého jízdného nebo nabíjení elektronické peněženky na ODISkách vydavatele ČSAD Frýdek-Místek a Transdev Morava bude zaveden e-shop, stejně jako už funguje u ČSAD Vsetín. 


Odstavené autobusy Transdev v Novém Jičíně (10. prosince 2018, Filip Vlček).

Především na Novojičínsku došlo pravděpodobně k největším změnám. Jak se přesvědčil Informační portál Vlčoun.cz přímo na autobusovém nádraží v Novém Jičíně,změny tras a čísel linek cestující i přes dlouhodobou kampaň zaskočily. "S námi jel nový řidič, který trasu příliš neznal a hned dvakrát zabloudil. Přijedu kvůli tomu pozdě do práce," lamentovala přibližně padesátiletá cestující. Studentovi zase kvůli desetiminutovému zpoždění ujel navazující přípoj a on tak musel čekat hodinu na další spoj.

Moravskoslezský kraj má zájem na tom, aby autobusy jezdilo co nejvíce cestujících, aby pro ně bylo výhodné nechávat auta doma a využívat veřejnou dopravu. Proto kraj v tendrech vybíral nové dopravce, kteří budou cestující přepravovat nízkopodlažními ekologickými autobusy, v nichž je samozřejmostí klimatizace, USB konektory, možnost platit kartou, a kteří postupně nabídnou další služby s využitím dalších chytrých technologií.


Transdev i ČSAD Vsetín pořídilo zbrusu nové autobusy (10. prosince 2018, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!