Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Stavba přednádraží v Havířově začne příští rok

HAVÍŘOV - Jak bude vypadat v budoucnu prostor před výpravní budovou nádraží v Havířově, rozhodli obyvatelé města v anketě, jejíž výsledky začátkem letošního roku projednali radní na své schůzi.

Lidé si vybírali ze čtyř návrhů, jejichž vizualizace si prohlíželi na webu. Úpravou projde zhruba 15 tisíc čtverečních metrů prostoru...


Takhle bude vypadat přednádražní prostor v Havířově (vizualizace, Městský úřad Havířov).

Ze čtyř předložených návrhů řešení si obyvatelé vybrali variantu 3, pro kterou hlasovalo 697 respondentů. "Vítěznou variantu teď architekti rozpracují do podoby dokumentace potřebné pro vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení," vysvětlil náměstek primátora Ivan Bureš. Veškerá projektová dokumentace vznikne v průběhu roku 2016, náklady na ni jsou vyčísleny na zhruba 2,2 miliony korun. Radnice pak chce příští rok vysoutěžit zhotovitele stavby a zahájit její stavbu. "O dotaci chceme požádat samostatně, už bez participace společnosti České dráhy," zdůraznil náměstek.

Vítězná varianta má 182 parkovacích míst a cestujícím poskytuje větší komfort. Vítězný návrh například počítá se s krytou spojkou přes ulici Železničářů, která vede podél budovy nádraží. "Znamená to, že lidé, kteří přijedou autobusy, projdou suchou nohou do výpravní budovy nádraží," vysvětluje Ivan Bureš. Návrh, který lidé preferují, má také nejvíce zeleně v upraveném prostoru.

Vzniknou nové uzamykatelné boxy na kola

Nechybí parkovací místa pro vozíčkáře, stání pro taxíky, k nádraží bude přivedena cyklostezka a pro cyklisty tady budou uzamykatelné boxy pro kola hlídané kamerami. Tato varianta návrhu počítá také s novými parkovacími místy pro obyvatele sousedního věžového domu, budou mít k dispozici čtyři desítky parkovacích míst.


Krytá stání zajistí 'suchý' přístup do budovy nádraží (vizualizace, Městský úřad Havířov).

Město Havířov loni oslovilo 4 architektonické kanceláře s požadavkem na zpracování podoby přednádražního prostoru. Jeden z oslovených architektů spolupráci okamžitě odmítl, další projekční kancelář od zpracování odstoupila z kapacitních důvodů. "Kladli jsme důraz na co na zajištění bezpečného a komfortního přístupu a přestupu cestující veřejnosti mezi všemi druhy zdejší veřejné i soukromé dopravy a na zlepšení možností parkování," dodal Bureš. 

Celkem se hlasování o budoucí podobě přednádražního prostoru v Havířově zúčastnilo 1556 respondentů. První a druhá varianta návrhu řešení, která počítala mimo jiné jen se 152 parkovacími místy, získala dohromady 264 hlasů.

Se stavbou přednádraží se začne příští rok

Zahájení realizace výstavby přednádražního prostoru podle varianty číslo 3, pro kterou hlasovalo 697 respondentů, připadá v úvahu ve druhé polovině roku 2017. Město počítá s úpravou prostoru před nádražní budovou, která je dosud v majetku Českých drah a není tedy součástí připravované investiční akce.


Nový přednádražní prostor bude přehlednější (vizualizace, Městský úřad Havířov).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!