Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Cestující si zvykají na přestupování na Dubině

OSTRAVA - Již přes měsíc slouží cestujícím nový terminál Dubina. Ten vyrostl u původní konečné Dubina Interspar, která se ale od celostátních změn jízdních řádů v polovině prosince vrátila k původnímu názvu.

Pojďme se proto podívat, jak se důležitý přestupní bod dnes chová a jaké jeho zprovoznění s sebou přineslo změny...


Nástupní zastávka tramvají a výstupní od autobusů (5. ledna 2016, Filip Vlček).

Ke zprovoznění terminálu Dubina došlo od neděle 13. prosince loňského roku, současně s tím pak došlo k významným změnám v provozu příměstských linek ze směru od Brušperku a Mošnova do Ostravy. Cílem projektu je především zefektivnění dopravní obsluhy této oblasti, a sice odstranění nadbytečných spojů souběžných s jinými spoji, odstranění linek s malým počtem spojů a nízkým vytížením a zavedení nových spojů v časech a směrech, kde je dnes cestující postrádají. Zrušené linky byly nahrazeny spoji jiných linek či přestupem mezi nimi tak, aby se cestující dostal do cíle své cesty přibližně ve stejném čase jako dnes.

Sjednocením tras spojů a zavedením taktové dopravy došlo také ke zpravidelnění nabídky spojů v uvedených relacích, což umožnilo snadnější zapamatovatelnost odjezdů a vytvoření návazností mezi linkami. Cílem bylo vytvořit systém pro cestující přehlednější a nabízející díky přestupům více možností dopravních spojení.


Tramvaj linky číslo 3 ve výstupní zastávce Dubina (5. ledna 2016, Filip Vlček).

Základním novým přestupním bodem, který nový systém cestujícím nabízí, se stal terminál Dubina. Linky z uvedené oblasti do Ostravy nově projíždí tímto terminálem a méně vytížené spoje zde končí, neboť tramvajová doprava je kapacitně dokáže plně nahradit. Terminál nabízí pohodlný bezbariérový přestup z autobusů na tramvaje. Po výstupu z autobusu se cestující ocitnou přímo na nástupní zastávce tramvají, nabízejících dopravu v několika směrech.

Do centra se cestující dostane nejrychleji linkami 1 a 10 v souhrnném intervalu 5 minut ve spičce, do Vítkovic a Mariánských hor pak jezdí linky číslo 3 a 12 také každých 5 minut ve špičce. Linka číslo 17 každých 10 minut nabízí spojení na Svinov a dále do Poruby a patnáctka spojuje Dubinu se Zábřehem a Výškovicemi.

Stáhněte si...
- Orientační schema terminálu Dubina si stáhněte zde.
  (zdroj: www.dpo.cz).


Souprava linky číslo 1 vyjíždí z obratiště (5. ledna 2016, Filip Vlček).

V opačném směru je velkou výhodou pro cestující, že každý spoj z Ostravy bude buď veden přímo z tohoto terminálu nebo bude mít přípoj ze spoje vedeného z terminálu. Prakticky to znamená, že cestující bez znalosti jízdního řádu bude mít jistotu, že když přijede do terminálu Dubina, tak se do své obce dostane vždy prvním možným spojem. Při čekání na svůj spoj může cestující využít zázemí přilehlého hypermarketu.

Na výši dlouhodobého jízdného nemá přestup v terminálu žádný vliv. U cestujících z obcí Krmelín, Stará Ves a Brušperk se cena jednotlivého jízdného převážně nemění. Všichni cestující mohou pro platbu jízdného využít čipovou kartu ODISka, s níž mohou v terminálu Dubina využít zvýhodněný přestup na prostředky MHD.


Jedna z autobusových zastávek v terminálu (5. ledna 2016, Filip Vlček).

Nový systém však nabízí i další nové obousměrné přestupní návaznosti. V Brušperku, střed bude možný vzájemný přestup mezi linkami jedoucími přes Hrabůvku a po Místecké (371), přes průmyslovou zónu Hrabová (372) nebo do Svinova (374) a linkami jedoucími po ulici Ruské přes Vítkovice (373, 376 a 378). V Krmelíně, u lesa bude možný přestup mezi linkami od Staré Vsi a Petřvaldu (641, 670) s linkou 372 do průmyslové zóny Hrabová.

Ve Staré Vsi, pošta vznikly návaznosti mezi linkou 379 od Petřvaldíku s linkou 374 do Svinova a na zastávce Dřevoprodej nově navazují spoje mezi linkou 372 od Hukvald a Brušperku na linku 62 k závodu ArcelorMittal Ostrava.


Tramvajové obratiště Dubina pohledem od zastávek (5. ledna 2016, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!