Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Královéhradecký kraj tendr na dopravu nezruší

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Odbory se ani na další schůzce nedohodly s Královéhradeckým krajem na zastavení výběrového řízení na zajištění autobusové dopravy v kraji na dalších 10 let.

Stávková pohotovost proto i nadále trvá s tím, že v tomto týdnu se uskuteční další z řady jednání na ministerské půdě...


Autobusy během říjnové akce Jablonecké výzva (15. října 2015, Filip Vlček).

V úterý 5. ledna vyjely stovky řidičů autobusů v Královéhradeckém kraji v reflexních vestách, aby vyjádřily protest proti způsobu vypsáníveřejné soutěže na zajištění dopravy v Královéhradeckém kraji. Akce byla doprovázena i rozdáváním oranžových letáků, které cestujícím vysvětlovaly důvod a zároveň popisovaly chyby v zadávací dokumentaci na veřejnou zakázku za 5,5 miliardy korun přímo se dotýkající práce řidičů autobusů jezdících ve veřejném závazku, a tím udržitelnosti a bezpečnosti dopravy v kraji. Akce se zúčastnila většina řidičů působících v Královéhradeckém kraji.

Ve stejný den se konalo mimořádné zasedání rady kraje, na kterém radní rozhodovali o možnosti zrušení tohoto tendru a nalezení způsobu, jakým zaručit řidičům určitou úroveň jejich odměňování. "Rada kraje však rozhodla tak, že tendr na dopravu nezruší, ale pokusí se provést změny v zadávací dokumentaci ve smyslu zlepšení mzdových podmínek řidičů autobusů," informoval předseda odborového svazu dopravy v Jablonci nad Nisou a iniciátor protestní akce Jablonecká výzva Jiří Kuchynka.

Chlácholící mediální tanečky

"Z tohoto jednání je ale bohužel zřejmé, že se jedná pouze o 'mediální tanečky' o to, jak uchlácholit zástupce odborů, potažmo řidiče, nic neříkajícími přísliby. I sám hejtman Franc nakonec uznal, že návrhy, které se pokusí implementovat do zadávací dokumentace, nebudou mít ve svém důsledku hmatatelný dopad pro samotné odměňování řidičů. Podle Kuchynky hejtman asi počítá s tím, že mediální zájem brzy opadne. V čí prospěch je soutěž ve skutečnosti vypisována, hejtman nepřímo naznačil, když přečetl dopis od společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí sdělující, že se stávky nezúčastní a v případě stávky dopravu v kraji zajistí.


V Moravskoslezském kraji se k akci přidali i řidiči Arrivy (15. října 2015, Filip Vlček).

Trvání tendru hejtman Lubomír Franc potvrdil. "Rada se ve svém rozhodnutí opřela o dva na sobě nezávislé právní posudky, o názor Okresního soudu v Hradci Králové, který nevyhověl řidičům zastavit tendr, o názor antimonopolního úřadu a v tomto našem postupu máme podporu jak předsedy vlády, tak předsedy Asociace krajů ČR," řekl a dodal, že kraj vstoupí do zadávací dokumentace tendru. "Změna zadávací dokumentace bude taková, aby umožnila zaměstnavatelům řidičů důstojně zaplatit odvedenou práci a aby zároveň garantovala řidičům výši mzdy i způsob jejího růstu," dodal hejtman.

Vedení kraje si je vědomo, že problém se mzdami řidičů je vážný a není to záležitost pouze Královéhradeckého kraje. "Je potřeba, aby se celá věc řešila na celostátní úrovni. Proto jsem byl také pozván na schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou a dalšími zainteresovanými," upřesnil Franc a dodal, že kraj k celé věci svolá mimořádné jednání, které by se mělo uskutečnit ve středu 13. ledna.

Stávková pohotovost trvá

Stávková pohotovost odborů podle jejich prohlášení stále trvá. Termín ovšem dosud neoznámily. "Královéhradecký kraj se už v tuto chvíli připravuje na to, aby dopady na cestující byly co možná nejmenší. O aktuální situaci budou občané informováni na stránkách kraje i ve sdělovacích prostředcích," dodala mluvčí kraje Martina Götzová.


K říjnové protestní akci se připojilo přes čtyři tisíce řidičů (15. října 2015, Filip Vlček).

Královéhradecký kraj teď

zdroj: http://webcam.hkfree.org/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Hradec Králové - Slunečno.cz

Redakce Hradec Králové:

208 kralovehradecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- kralovehradecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!