Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jihlava má trolejbusy zaplacené, očekává další

JIHLAVA - Nové parciální trolejbusy v Jihlavě už slouží veřejnosti, poskytovatel dotace schválil její vyplacení v plné výši 60,7 milionů korun. V příštím roce by pak mělo dorazit dalších dvanáct trolejbusů, z toho šest parciálních.

Dopravní podnik v současnosti disponuje celkem 79 vozidly, z nichž 39 vozů jsou trolejbusy. Nákup nových vozidel počítá s čerpáním dotací...


Nové trolejbusy již jezdí ulicemi města (únor 2024, MÚ Jihlava)

Šest nových parciálních trolejbusů už jezdí na linkách Dopravního podniku města Jihlavy. Cestující je snadno poznají, protože na všech třech venkovních displejích je písmeno označující linku v zelené barvě. Mají nerezová madla a omyvatelné potahy sedaček. Dorazily do Jihlavy sice se zpožděním a na poslední chvíli před koncem roku, ale šedesátimilionová dotace nyní přišla celá. Řídící orgán Integrovaného regionálního operačního programu dokončil administrativní ověření závěrečné žádosti o platbu a schválil všechny výdaje na pořízení trolejbusů ve výši 71,5 milionu korun jako způsobilé.

Dotace ve výši 85% ze způsobilých nákladů byla dopravnímu podniku vyplacena v plné výši již v závěru února. Dopravní podnik města Jihlavy má díky tomu tak k dispozici 79 vozidel, devětatřicet z nich jsou trolejbusy. Z tohoto počtu už je třináct trolejbusů parciálních. Ty mohou jezdit i do úseků, ve kterých není trolejové vedení, protože mohou část trasy jezdit na baterii.


Jihlava disponuje také parciálními trolejbusy (únor 2024, MÚ Jihlava)

"V roce 2025 se počítá s dodávkou dalších šesti parciálních a šesti standartních trolejbusů. Aktuálně je výběrové řízení ve fázi hodnocení nabídek. Tři další parciální trolejbusy by měly do Jihlavy přijít také v roce 2026 všech 15 vozů bude také podpořeno dotací a to ve výši maximálně 70% způsobilých nákladů. Nejnovější šestice parciálních trolejbusů má oproti původní generaci řadu vylepšení. Mají asi o 25% delší dojezd na trakční baterii a do trolejbusů se vejde o deset cestujících víc než v případě předchozí generace," doplnil předseda představenstva dopravního podniku Radim Rovner.

Letos by měl do Jihlavy dorazit také nový 10,5 metru dlouhý autobus Iveco Urbanway, který bude prioritně určený cestujícím z příměstských oblastí. Stávající midibusy Rošero jsou totiž na konci životnosti a nevyhovují také svojí malou kapacitou. Městské autobusy a trolejbusy v Jihlavě loni přepravily téměř 16 milionů lidí a v počtu přepravených cestujících se tím DPMJ vrátil v roce 2023 k předkovidovým hodnotám z roku 2019.


Parciálnost je využívána při výlukách i v běžném provozu (únor 2024, DPMJ)

Vysočina teď

zdroj: http://www.jihlava-city.cz/

zdroj: http://www.jihlava-city.cz/

Počasí Jihlava - Slunečno.cz

Redakce Jihlava:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- vysocina@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!