Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Budějovice chtějí šestou trolejbusovou linku

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Dopravní podnik plánuje rozšíření trolejbusové dopravy. Díky očekávané dodávce 35 nových parciálních trolejbusů chce předložit návrh na převedení autobusové linky číslo 15 na trolejbusovou.

Počet trolejbusových linek v jihočeské metropoli by se tak mohl zvýšit na šest, v budoucnu pak DP koketuje s prodloužením trolejbusů do okolních obcí...


Budějovice mají celkem 15 parciálních trolejbusů (27. října 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní podnik města České Budějovice pokračuje v plánovaném rozvoji trolejbusové dopravy. Již v současné době poptává ve výběrovém řízení celkem 35 parciálních trolejbusů, které by v následujících letech mohly nahradit jak poslední provozní trolejbusy typu 15Tr, tak i 25Tr. Díky rozšíření počtu parciálních trolejbusů pak bude možné rozšířit také počet linek, na které jsou parciální trolejbusy nasazovány. "Předložit chceme plán na převedení autobusové linky 15 na trolejbusovou, přičemž v části trasy by právě využívali bateriový pohon," uvedla tisková mluvčí českobudějovického dopravního podniku Barbora Fišer.

Stávající trasa autobusové linky číslo 15 spojuje sídliště Vltava a Šumava s Výstavištěm a přes Koh-i-noor pak pokračuje na točnu Papírenská. Podle záměru na převedení linky číslo 15 na trolejbusovou by tak trolejbusy využívaly alternativní pohon pouze v části trasy mezi Výstavištěm a Koh-i-noorem, což je úsek dlouhý přibližně 2,5 kilometru. Dopravní podnik také podle mluvčí zvažuje o zavedení trolejbusových linek do některých okolních obcí, které nyní obsluhují autobusy, ačkoliv značná část dotčených linek vede zatrolejovanými úseky.


V budoucnu by mohly jezdit na autobusové lince 15 (28. října 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Trolejbusů s přídavnými bateriemi má dopravní podnik v současnosti k dispozici 15, jde o trolejbusy Solaris 27Tr. "Do vozového parku byly postupně zařazeny v letech 2016 až 2018. Z celkem 45 trolejbusů provozovaných v síti městské hromadné dopravy tvoří třetinu," uvedla Barbora Fišer. Aktuálně jsou parciální trolejbusy nasazovány na linkách s plným pokrytím trolejovým vedením, bateriový pohon je tak využíván při mimořádnostech či výlukách. Mluvčí také dále uvedla, že pro nesporné výhody přídavného bateriového pohonu dopravní podnik již nezvažuje, že by nové trolejbusy měly v budoucnu být o přídavný pohon ochuzeny.

Informační portál Vlčoun.cz se v rámci listopadového Témata měsíce zabývá parciálními trolejbusy napříč Českou republikou. Velká sonda nabízí pohled nejen do Českých Budějovic, ale také například do Hradce Králové, Jihlavy nebo Ostravy, kde s parciálními trolejbusy mají konkrétní plány. A například v Chomutově, kde dosud parciální trolejbusy v jako jediném českém trolejbusovém provozu nenajdeme, s nimi koketují také - chtějí se s výrobci domluvit na jejich vyzkoušení. 

Čtěte také...
- TÉMA: Parciály jsou v MHD stále oblíbenější (vydáno 6. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


DP chce v nákupu parciálních trolejbusů pokračovat (27. října 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!