Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Patnáctky si zachovali, renovaci teprve plánují

ČESKÁ REPUBLIKA - Lednovým Tématem měsíce jsou trolejbusy 15Tr, jejichž provoz se v rámci republiky blíží ke konci. Řada dopravních podniků si zachovala jeden vůz, jen někde zatím nepojízdný. I tady ale svítá na lepší časy.

/TÉMA/ Nepojízdné trolejbusy 15Tr mají ukryté ve vozovnách v Ostravě, Hradci Králové nebo Teplicích. Ústecký dopravní podnik se zatím nevyjádřil...


V Hradci Krállvé si jeden trolejbus 15Tr ponechali (2003, DPMHK/Daniel Ditrych)

Některé dopravní podniky své opečovávané retrovozy zachovaly. Například v Plzni, Brně nebo Českých Budějovicích. Zatímco v Brně s nimi vyjíždí vcelku pravidelně, v Plzni je provoz historické zachované 'patnáctky' svátečnější a jezdí právě ve dnech státních svátků nebo při dopravních výročích. České Budějovice mají ve své sbírce zachovalý trolejbus, který prošel potřebnou repasí, nicméně do provozu vyjíždí jen sporadicky a zdejší dopravní podnik jej šetří pro větší oslavy. 

Hlasujte v anketě Informačního portálu Vlčoun.cz vpravo

V jiných městech si sice jeden vůz Škoda 15Tr ponechali ve vozovně za účelem jejich budoucího zařazení do flotily historických vozidel, ale samotná repase nezačala. Řeč je například o Dopravním podniku Ostrava, který po ukončení provozu trolejbusů 15Tr v roce 2018 si jede vůz ponechal ve sbírce retrovozů. "Tento typ trolejbusu patří i do naší sbírky historických vozidel. Jde o vůz evidenčního čísla 3510, který je neprovozní," potvrdila tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová. Zdejší depozitář historických vozidel čítá přes dvě desítky tramvají, trolejbusů i autobusů, a tak se dá předpokládat, že se repase dočká i zmíněný vůz ev.č. 3510.


Také Ostrava má jeden neprovozní kousek (10. února 2018, Vlčoun/Filip Vlček)

Jak jsme uvedli již dříve, tak i v Hradci Králové si jeden trolejbus 15Tr ponechali. "Jako historický trolejbus jsme vybrali vůz Škoda 15Tr02 evidenčního čísla 77/III vyrobený v roce 1990. Jako historický jsme jej zařadili v roce 2012," informoval tiskový mluvčí dopravního podniku František Meduna s tím, že vůz dosud není zprovozněn. V budoucnu se ale počítá s jeho renovací a zprovozněním. A jednu 'patnáctku' mají také v Teplicích. "V současnosti není v provozním stavu, ale je velmi zachovalý. V budoucnu bychom ho chtěli jako historický vůz příležitostně provozovat, ale není o tom ještě rozhodnuto," potvrdila Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí teplické radnice Adina Sedláková.

Dopravní podnik v Ústí nad Labem ohledně 15Tr stále mlčí

Stále bez odpovědi zůstávají dotazy adresované 27. listopadu 2023 Dopravnímu podniku města Ústí nad Labem. Tisková mluvčí Jana Dvořáková při poslední urgenci 8. ledna odpověděla, že zatím nemá zpětnou informaci. "Kolegové teď řeší provozní věci," dodala Dvořáková. Stále tak není jasné, zda si v Ústí nějaký trolejbus typu 15Tr ponechají. Informační portál Vlčoun.cz nechce v tomto směru nijak predikovat, ale s ohledem na to, že zdejší dopravní podnik dosud nemá ani jeden historický trolejbus či autobus, tak se dá odpověď předpokládat. 

Čtěte také...
TÉMA: Trolejbusům Škoda 15Tr už zvoní hrana (vydáno 8. ledna 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Svojí neprovozní historickou patnáctku mají i Teplice (13. října 2006, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!